De Wet DBA is al jaren geleden van kracht geworden, maar toch niet helemaal. Met de invoering van de Wet DBA per 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) komen te vervallen en kan de belastingdienst zowel bij een opdrachtgever als opdrachtnemer aankloppen om na te heffen als er toch een arbeidsovereenkomst blijkt te bestaan. De actieve handhaving hiervan is al meerdere malen opgeschort. Eind juni is er echter eindelijk weer nieuws te melden, naar aanleiding van een kamerbrief van Minister Koolmees en Staatssecretaris Snel. In deze brief staan een aantal verrassende zaken:
- Zzp’ers met een laag tarief werken niet meer automatisch op basis van een arbeidsovereenkomst. Zij moeten wel minimaal € 16 per uur gaan verdienen. Dit minimumtarief geldt voor alle zzp’ers, ongeacht of ze voor particulieren of zakelijke opdrachtgevers werken.
- Zakelijke opdrachtgevers worden mede verantwoordelijk voor betaling van het minimumtarief. Als de zzp’er achteraf meer uren besteed heeft en daardoor onder het minimumtarief komt, moet worden bijbetaald.
- Zzp’ers met een tarief van minimaal € 75 kunnen met een zelfstandigenverklaring bij opdrachten tot maximaal 1 jaar zekerheid geven dat geen loonheffingen verschuldigd zijn.
- Voor alle andere zzp’ers wordt een webmodule ingevoerd, die leidt tot een opdrachtgeversverklaring.
- De handhaving is verder uitgesteld tot 2021, maar vanaf 2020 kan de Belastingdienst wel aanwijzingen geven die opgevolgd moeten worden.
- De nieuwe wet wordt per 2021 ingevoerd.
Bron: Kamerbrief voortgang uitwerking maatregelen ‘werken als zelfstandige’ en Kamerbrief toezicht arbeidsrelaties d.d. 24 juni 2019.